Levende dieren gevild en gekookt in Nederlandse slachthuizen

Varkens die gillend en hevig trappelend in een gloeiend heet waterbad verdrinken. En kalveren en schapen die levend worden gevild. Dit soort dierenleed komen inspecteurs tegen in de Nederlandse slachthuizen. Dat blijkt uit rapporten die RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

RTL – dat opvallend vaak ‘eigen’ nieuws maakt door rapporten door te spitten, ontdekte wat bij de overheid allang bekend blijkt, maar voor de burger schokkend: georganiseerd verregaand dierenleed om maar zo goedkoop mogelijk dierlijke producten te produceren.

RTL: “Het gaat geregeld mis bij het doden van de dieren. Nadat ze zijn verdoofd, moeten de halsslagaders worden doorgesneden. De inspecteurs hebben in zestien gevallen geconstateerd dat dat fout gaat. De dieren leven dan nog terwijl het slachtproces doorgaat.

Gevolg is dat verschillende varkens levend in een hete bak water van 60 graden terechtkwamen. Een inspecteur schrijft: “Een varken begon erg te spartelen en te bewegen met het hele lijf. Het spetteren werd veel heviger waarbij grote hoeveelheden water over de rand kwamen.” Vervolgens werd het varken door een ijzeren constructie onder water gedrukt, waarbij het dier verdronk.”

Bron(nen):   RTL