Moest de ontsnapte leeuwin in België echt worden doodgeschoten?

Vanochtend ontsnapte een leeuwin in de Vlaamse dierentuin Planckendael. Parkwachters hebben het dier gedood, omdat het niet lukte om haar te verdoven. Maar was het echt nodig om de leeuw af te schieten?

Soms lukt verdoven echt niet, zegt Niels Luyten, bioloog bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, tegen De Morgen. “Ieder dierenpark heeft voor deze grote dieren een protocol. Wanneer je een ontsnapt dier dat in paniek is na enkele keren niet verdoofd krijgt en er is gevaar, dan moet je het doden.”

Maar waarom lukte het niet om de leeuwin te verdoven? “Een leeuwin is geen schoothondje,” reageert Luyten. “Als zo’n dier in paniek is omdat het in onbekend gebied terechtkomt, gaat dat lichaam enorm veel adrenaline aanmaken. Die vlucht- of vechtreflex is zeer krachtig en tegen die grote hoeveelheden adrenaline kan de verdoving soms niet meer op. Dat is pure chemie.”

Nadat de leeuwin ontsnapte, moesten medewerkers worden geëvacueerd en bezoekers werd geadviseerd in de auto, het restaurant of de winkel te blijven. Het dier was “te veel in paniek, waardoor de verzorgers het niet konden verdoven.” Ze zagen geen andere mogelijkheid dan het dier te doden.

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt dat “verschrikkelijk en onuitlegbaar”. Hij wil een onderzoek naar het incident. “Ik snap dat het een moeilijke afweging is van de veiligheidsrisico’s, maar ik begrijp niet waarom er niet meerdere pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven.”

Bron(nen):   De Morgen