Overal ter wereld sneuvelen hitterecords

Het is in Nederland al weken lang heel warm en dat blijft voorlopig ook zo. Het lijkt daarmee een zeldzaam mooie zomer te worden. En ons land is daarmee niet uniek. Op het hele noordelijk halfrond is het zonnig en warm.

Volgens wetenschappers is het een duidelijk bewijs van de opwarming van de aarde. Van Noord-Amerika en het Midden-Oosten tot West-Europa: overal is het veel warmer dan normaal. Op veel plaatsen sneuvelen zelfs warmterecords.

Grote hoge drukgebieden verspreid over de noordelijke helft van de planeet leiden tot de extreme temperaturen. Één warme regio zegt niet zoveel, aldus diverse experts, maar al die hitterecords bij elkaar geven een consistent beeld van een steeds warmer wordende wereld. Het is bovendien niet alleen heet, maar ook uitzonderlijk vochtig.

Hoe warm het is, blijkt uit een rondje over de aardbol: Een groot deel van de VS en het zuidoosten van Canada kampen sinds vorige week met een extreme en intense hitte. Ook in het Midden-Oosten is het nog heter dan normaal. In het altijd zo kille Schotland en Ierland is het nu boven de dertig graden. En in landen als Georgië en Armenië stijgt het kwik zelfs over de veertig graden.

 

Bron(nen):   The Independent