Er komt een hittegolf aan van 15 dagen

Doe je zwembroek aan, gooi wat ijs in de vriezer en vier de zomer, want er komt een hittegolf aan van maar liefst vijftien dagen.

Morgen komt het kwik al ruimschoots boven de 25 graden uit, maar vanaf maandag wordt het pas echt warm met temperaturen van meer dan 30 graden. “Nederland wordt overspoeld door een hittegolf die zeker vijftien dagen aanhoudt”, zegt weerman Marco Verhoef in het AD. Heerlijk voor de miljoenen mensen die vakantie hebben.

Iets minder fijn is het voor de boeren. Er is namelijk sprake van de grootste droogte in honderd jaar. “Hier en daar valt plaatselijk wat motregen, maar dat is geen regen van betekenis. We hadden ook niet eerder zo’n periode van droogte. Het wordt dit jaar zelfs droger dan in het recordjaar 1976,” aldus Verhoef.

Voor een hittegolf moet het kwik vijf dagen achter elkaar tot boven de 25 graden stijgen waarbij het drie dagen warmer moet zijn dan 30 graden. De langste hittegolf in Nederland duurde achttien dagen. Dat was in 1975. In 1976 volgde er nog eentje van 17 dagen. In 2006 bleef het 16 dagen bloedheet, zo valt te lezen op de website van het KNMI. In datzelfde jaar was er ook nog een hittegolf van zeven dagen. Het was toen dus bijna net zo’n mooie zomer als nu!

 

Bron(nen):   AD