Deskundigen waarschuwen: drinkwater Nederland loopt gevaar

Nederland heeft grotere waterreserves nodig. In tijden van droogte zou er anders zomaar eens een tekort kunnen ontstaan aan drinkwater, zo waarschuwen deskundigen.

Nederland is ‘blind voor droogte’, zegt onderzoeker Henny van Lanen van Wageningen Universiteit tegen het Algemeen Dagblad. “Als laaggelegen land met grote rivieren zijn we altijd bezig met het voorkomen van nat. Dat verklaart waarom we nu zo zijn verrast door de droogte. Het Nederlandse waterbeleid is zeer conservatief; de rest van Europa is al veel langer bezig zich te wapenen tegen droogte.”

Er moeten dus meer watervoorraden worden aangelegd, vindt ook Koen Zuurbier van KWR, het onderzoeksinstituut van de drinkwaterbedrijven. Lange periodes van droogte, zoals afgelopen maand, komen tot nu toe eens per 40 tot 50 jaar voor, maar door de opwarming van de aarde is dat in de toekomst eens in de 10 tot 20 jaar. Ook uit het nieuwste klimaatmodel van het KNMI blijkt dat Nederland veel droger wordt dan tot nu toe werd gedacht.

Droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht adviseert om polders en uiterwaarden in te richten als permanente stuwmeren. Bij hoogwater in de winter fungeren ze als opvanggebieden en in de droge zomers halen we er water uit.

Verder zou het waterpeil in ons grootste zoetwaterreservoir, het IJsselmeer, moeten worden verhoogd. Wanders: “We houden het waterpeil traditioneel vrij laag. Als we het hoger hadden gehouden toen er nog genoeg water was, hadden we dat extra water nu kunnen gebruiken om de schade door de droogte te beperken.”

Bron(nen):   AD