Treurig: Water Faeröer eilanden kleurt weer bloedrood

Het is een jaarlijks terugkerende traditie: het water bij de Faeröer eilanden kleurt bloedrood door de walvisjacht. Grienden worden naar de kust gedreven en daar afgemaakt. Elk jaar klinkt er weer luide kritiek op het fenomeen.

Al sinds de zestiende eeuw worden in de zomer de dieren naar ondiepe wateren geleid. Zodra ze in de baai zijn, beginnen de eilandbewoners op de vissen in te hakken. Kinderen zo jong als vijf jaar doen eraan mee. Het vlees moet hen de winter doorhelpen. Iets wat vroeger misschien noodzakelijk was, maar tegenwoordig zijn er genoeg andere manieren om aan voedsel te komen tijdens de wintermaanden.

Ondanks de vele internationale kritiek weigeren de Faeröers te stoppen met het ritueel. Ze zeggen dat de grienden zo weinig mogelijk lijden en dat er nog genoeg rondzwemmen. Naar schatting zijn er nog zo’n 100.000 en slachten de bewoners er ongeveer 800. Maar wie de walvisjacht weleens heeft gezien weet hoe gruwelijk het is. Het geschreeuw van de grienden gaat door merg en been.

Bron(nen):   Newsmonkey