Voor het eerst vastgelegd: Ook het oudste en dikste ijs op de Noordpool smelt

Het oudste en dikste zee-ijs van de Noordpool is aan het afbreken. Daardoor is ijs ten noorden van Groenland gesmolten dat normaal gesproken de hele zomer bevroren blijft.

Dit fenomeen, dat nu voor het eerst is vastgelegd, vond dit jaar voor de tweede keer plaats als gevolg van warme winden en hittegolven op het noordelijk halfrond. De zee aan de noordkant van Groenland is normaal gesproken zo diep bevroren dat het gebied de ‘last ice area’ wordt genoemd, omdat wetenschappers er vanuit gingen dat dit gebied bestand zou zijn tegen de opwarming van de aarde. Dat blijkt niet zo te zijn.

Abnormale temperaturen in februari en eerder deze maand hebben de regio blootgesteld aan warme winden, die het ijs verder hebben afgedreven van de kust dan ooit tevoren. “Angstaanjagend” noemt de Noorse meteoroloog Thomas Lavergne de ontwikkeling. “Ik weet niet hoe lang dit stuk water open blijft, maar zelfs als het al binnen enkele dagen weer dichtgaat is de schade al toegebracht. Het dikke, oude zee-ijs is weggedrukt van de kust naar een gebied waar het sneller smelt.”

Bron(nen):   The Guardian