Militairen schrikken op Schiermonnikoog: “Dit is verschrikkelijk”

De 277 overboord geslagen zeecontainers hebben een grote chaos veroorzaakt op Schiermonnikoog. De ruim honderd militairen die vandaag het strand moeten opruimen, zijn geschrokken van wat ze aantroffen. “Ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Overal liggen spullen, van matrassen en kussens tot schoenen en verfrolletjes. “Het is echt een ravage”, vertelt AD-verslaggever Hanneke van Houwelingen vanaf Schiermonnikoog.

“Het is lastig om te weten waar je moeten beginnen. We zijn gelukkig met veel, maar ik denk niet dat we binnen twee dagen klaar zijn”, aldus soldaat Mariska Kor.

“Toen ik dit vanmorgen zag, dacht ik: dit is verschrikkelijk. Ik heb nog nooit zoiets gezien”, vertelt soldaat Gaatze Bosma. “De schepen moeten dit écht beter gaan vastzetten, wat een zooitje. Het is verschrikkelijk. Je komt alles tegen hier. Het is beginnen bij het begin en dan domweg alles meenemen. We gaan het dit weekend denk ik niet redden om alles op te ruimen, maar we gaan er wel voor.”

Burgemeester van Schiermonnikoog Ineke van Gent merkt op dat de stranden na eb en vloed steeds weer vol nieuwe troep liggen. “Het voelt als dweilen met de kraan open, maar we blijven dweilen’’, zegt ze.

Van de 277 containers zijn er nog maar zo’n dertig teruggevonden. De hoop is dat de rest wordt gevonden voordat ze zinken.

Lauwersoog / Paesens-Moddergat - Circa 100 vrijwilligers hebben vandaag de rommel opgeruimd dat was aangespoeld op de waddenkust. De dijk lag vooral bezaaid met piepschuim, maar ook spoelde een koelkast en en veel andere troep. De troep kwam van overboord geslagen containers van het Zwitserse schip MSC Zoe.  COPYRIGHT ANJO DE HAAN / HOLLANDSE HOOGTE
Lauwersoog / Paesens-Moddergat – Circa 100 vrijwilligers hebben vandaag de rommel opgeruimd dat was aangespoeld op de waddenkust. De dijk lag vooral bezaaid met piepschuim, maar ook spoelde een koelkast en en veel andere troep.
De troep kwam van overboord geslagen containers van het Zwitserse schip MSC Zoe.
COPYRIGHT ANJO DE HAAN / HOLLANDSE HOOGTE

© Anjo de Haan

Bron(nen):   AD