‘Monsterkwallen’ teisteren Australische kust: duizenden gewonden

Duizenden mensen in het Australische Queensland zijn gewond geraakt door zogenoemde ‘Portugese oorlogsschepen’. Deze ‘reuzenkwal’ heeft tentakels tot wel 50 meter lang.

Zaterdag meldden 900 mensen zich bij de eerste hulp nadat ze in aanraking kwamen met het dier. In de afgelopen maand zijn al 13.000 mensen slachtoffer geworden van de kwal. Reden waarom de Australische overheid diverse stranden heeft gesloten.

Het Portugese oorlogsschip is officieel overigens geen kwal, maar hij lijkt er wel op. Het is eigenlijk een kolonie van verschillende poliepen, die samenwerken alsof ze één dier zijn. Normaal bevinden ze zich enkel op grote diepte, maar door de sterke wind zijn ze richting kust gedreven.

De dieren geven een sterk gif af dat kan leiden tot ademhalingsproblemen en hevige pijn. Het gif is niet dodelijk, maar het kan zijn dat zwemmers, die in zee in aanraking komen met het dier, verdrinken, doordat ze in een shock terecht komen of verstrikt raken in de tentakels. Tot nu toe is er niets bekend over dodelijke slachtoffers.

Bron(nen):   RTL Nieuws