‘Stroomnet kan enorme toename zonnepanelen niet aan’

Vooral in het noorden van Nederland kan het stroomnet de gigantische toename van het aantal zonnepanelen nauwelijks aan. De Telegraaf spreekt van ‘filevorming’ op het.

Netbeheerders Enexis en Tennet geven in delen van Groningen, Friesland en Drenthe al geen toestemming meer aan nieuwe projecten, vanwege een gebrek aan capaciteit, schrijft onder meer de Volkskrant. Zo zou het gebrek aan stroomvoorzieningen de omslag naar groene energie belemmeren.

De capaciteit van het stroomnet vormt vooral een probleem voor grootschalige projecten. Particulieren kunnen niet worden geweigerd. Het noorden en oosten van het land hebben er het meeste last van, omdat daar enerzijds de grond het goedkoopst is en dus het interessantst voor investeerders en omdat er anderzijds de dunste kabels liggen, omdat er weinig mensen wonen.

“Als je op één plek heel veel zonnepanelen neerzet, dan moeten die daar allemaal op het elektriciteitsnet,” reageert woordvoerder Jan Bakker van Enexis. “Dat kan het net niet aan. Wij moeten daarom sommige nieuwe aanbieders teleurstellen. Als een voetbalvereniging zijn dak vol wil leggen met panelen, moeten wij nu zeggen, sorry, dat gaat nu niet.”

Bron(nen):   RTL Nieuws