Slecht klimaatnieuws: Oceanen warmen razend snel op

De oceanen warmen veel sneller op dan tot nu toe werd gedacht. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

In zee drijven sinds de eeuwwisseling zo’n 4.000 robotjes, die constant de diepte induiken om temperatuur, zuurgraad en zoutgehalte te meten. Uit die data blijkt dat de oceanen sinds 1971 veel meer zijn opgewarmd dan het gezaghebbende Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) van de Verenigde Naties tot nu toe dacht.

Chinese en Amerikaanse wetenschappers hebben vier eerdere studies vergeleken en komen zo tot hun onthutsende conclusie. De onderzoekers schrijven in vakblad Science dat de opwarming van de zeeën grote gevolgen heeft. Koraalriffen waar vissen hun voedsel vandaan halen, zijn afgestorven. Daardoor raken vispopulaties aangetast, wat uiteindelijk ook slecht is voor de mens.

Bovendien stijgt de zeespiegel door de uitzetting van het water. “Oceanen zijn echt de beste thermometer die we hebben om veranderingen op aarde te meten”, zegt een van de wetenschappers tegen The New York Times. Sinds 2000 zijn de oceanen nagenoeg ieder jaar warmer geworden.

Als we de hoeveelheid CO2-uitstoot niet verminderen dan zal de zeespiegel nog 30 centimeter extra stijgen naast de stijging die het smeltwater van de polen veroorzaakt, denken de onderzoekers. De temperatuur van het water zal tegen het eind van de eeuw met 0,78 graden Celsius omhoog gaan. Warmere oceanen zorgen voor heftigere neerslag en stormen.

 

Bron(nen):   Newsmonkey