IJs op Groenland smelt veel sneller dan gedacht

Nog even en Groenland doet zijn naam eer aan. Er smelt namelijk 14.000 ton ijs per seconde. Dat is veel meer dan wetenschappers tot nu toe dachten.

In 2012 belandde 400 miljard liter water in zee dat in de vorm van ijs op Groenland lag. Dat is vier keer zoveel als er in 2003 smolt blijkt uit een tweede alarmerende studie naar het ijs in het Noordpoolgebied. Eerder al bleek uit een Amerikaans onderzoek dat de dikste en oudste ijslaag in het arctisch gebied in dertig jaar tijd met 95 procent is afgenomen.

De wetenschappers waarschuwen dat het smeltende ijs van Groenland de stijging van de zeespiegel verder zal versnellen. Er komt meer water in de zee, omdat ook kleine gletsjers die meer landinwaarts liggen beginnen te smelten. Die werden tot nu toen niet meegenomen in de berekeningen.

Doordat in het arctisch gebied stukken oerijs niet meer aangroeien, koelt het land niet meer af. Daardoor warmt de planeet sneller op dan gedacht. De zon die eerst op het witte ijs weerkaatste kan nu rechtstreeks het oceaanwater verwarmen. Alleen het terugdringen van CO2-uitstoot kan verdere opwarming tegengaan.

 

Bron(nen):   Newsmonkey