Het is in Amerika bijna 80 graden kouder dan in Australië

Het weer is behoorlijk van slag. In Chicago vroor het maar liefst 30 graden vannacht, terwijl aan de andere kant van de wereld het kwik opliep tot bijna 50 graden Celsius. Zowel in Australië als in de VS zorgt het extreme weer voor veel problemen.

De lage temperaturen in Amerika worden veroorzaakt door de beruchte polaire vortex. Het is er zo koud dat een aantal restaurants gesloten blijft. Ze vinden het onverantwoord om hun personeel op pad te sturen. De autoriteiten zijn bezorgd dat mensen doodvriezen. “Niemand die onderdak nodig heeft, zal worden afgewezen”, beloofde de burgemeester van Chicago aan de New York Times. “Niemand.” Er rijden nog treinen, maar daarvoor is het wel nodig om de rails in brand te steken, zodat ze niet bevriezen.

In Australië hebben ze hele andere zorgen. Daar is het op plaatsen bijna tachtig graden warmer dan in Chicago. Niet alleen zuchten en steunen mensen onder de verzengende hitte, ook de dieren hebben het zwaar.  Zo vonden twee natuuropzichters zo’n veertig dode paarden bij een drooggevallen drinkplaats. “Ik kan niet geloven dat zoiets hier echt is gebeurd. Dit is voor het eerst”, vertelde ranger Ralph Turner aan de Guardian.