Na de hitte komt nu het water: 2.000 woningen overstroomd in Australië

Temperaturen die oplopen tot tegen de vijftig graden, overstromingen, waarbij de krokodillen door de straten zwemmen, Australië heeft een zware zomer. In de staat Queensland zijn complete woonwijken ondergelopen en de overheid waarschuwt voor wilde dieren in het water.

Na acht dagen van aanhoudende moessonregens zagen de autoriteiten zich genoodzaakt om de Ross River Dam open te zetten. Daarmee werden bewust 2.000 woningen onderwater gezet. In het water bevinden zich allerlei gevaarlijke dieren, zoals slangen en krokodillen. De overheid raadt dan ook ten stelligste af om in het water te gaan. “Als het idee om een krokodil tegen te komen nog niet afschrikwekkend genoeg is, denk dan, voordat je in het water zou spelen, dat er de mogelijkheid is dat je in de uitwerpselen van je buurman meegesleurd wordt”, klinkt het in een verklaring.

In sommige delen van Queensland is meer dan 1,5 meter water gevallen. Dat is meer dan er normaal in een heel jaar valt. De 2.000 ondergelopen woningen zijn pas het begin. Naar schatting zullen in totaal zeker 20.000 huizen onderwater lopen.

Het Australische leger heeft al meer dan 70.000 zandzakken geleverd, ondertussen mensen van daken reddend. Al ruim 16.000 mensen zitten zonder stroom. Er worden vliegtuigen naar de regio gestuurd die zeker 3.000 ton voedsel moeten brengen. Scholen en rechtbanken zijn gesloten. En het eind is nog niet in zicht. Er komt nog veel meer regen en wind en tientallen rivieren dreigen te overstromen.

Bron(nen):   Newsmonkey