Er zijn nu officieel wolven in Nederland: Moeten we er bang voor zijn?

De afgelopen jaren hadden we er al sporadisch mee te maken, maar nu is het officieel: de wolf heeft zich in Nederland gevestigd. Het is niet een dier dat je per se graag tegenkomt tijdens een wandelingetje door het bos. Of hoeven we er eigenlijk niet zo bang voor te zijn?

Wolvenkenner Glenn Lelieveld legt aan RTL Nieuws uit dat we weinig meer te vrezen hebben van de dieren. “Dat ze zomaar bijten, is allang niet meer het geval. Die gedachte komt vooral vanuit vroeger, toen we best wel last hadden van wolven. Wolven hadden in die tijd nog wel eens last van hondsdolheid en in de laatste fase van dat virus bijten ze alles wat ze maar tegenkomen. Gelukkig is dat virus allang bestreden.”

Ook kinderen hoeven niet bang te zijn als ze door het bos rennen. “Omdat mensen overdag leven en wolven vooral in de nacht, is er een kleine kans dat je een wolf tegenkomt tijdens het bouwen van een hut. Daarnaast houden wolven dus niet van mensen. Wij zijn in hun ogen gevaarlijk, omdat we in staat zijn om ze te doden. Vroeger doordat we ze doodschoten, maar nu kan dat nog steeds onbedoeld met de auto bijvoorbeeld.”

Maar toch: wie een hond heeft, houdt hem het beste aan de lijn. “Het kan gebeuren dat áls een hond een wolf tegenkomt, hij erachteraan zal rennen. En als dat lang genoeg gebeurt, dan gaat de wolf zich irriteren. Hij zal dan een keer verdedigend happen, zo van: laat me met rust. En dat zal de hond niet van hem winnen.”

Bron(nen):   RTL Nieuws