Een reusachtige ijsberg staat op het punt om af te breken van Antarctica

Een ijsberg die twee keer zo groot is als New York staat op het punt om af te breken van een Antarctische ijsplaat. De oorzaak is een gigantische scheur die zich snel over het ijs verspreidt.

NASA ontdekte de barst die over de Brunt-ijsplaat loopt voor het eerst in oktober 2016. De Halloween-scheur, zoals hij wordt genoemd, breidt zich uit richting het oosten en dreigt nu in aanraking te komen met een andere spleet die 35 jaar lang stabiel was, maar nu met vier kilometer per jaar verder afscheurt.

Als deze twee barsten elkaar tegenkomen, en dat kan binnen enkele weken gebeuren, dan breekt een ijsberg van meer dan 1.700 vierkante kilometer af. “Het verlies van het ijs aan de andere kant van de Halloween-scheur voorspelt nog meer instabiliteit,” aldus glacioloog Chris Shuman van NASA.

De Antarctische ijsplaten hebben een grote invloed op het stijgen van de zeespiegel over de hele wereld. In een rapport van vorig jaar schrijven Amerikaanse en Britse wetenschappers dat het ijs op de zuidpool in een recordtempo afbreekt. Daarmee bedreigt het diverse grote kuststeden.

Volgens de studie smelt het poolijs drie keer zo snel als vijf jaar geleden. Als er geen radicale actie wordt ondernomen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen schatten wetenschappers dat het smelten van het ijs op Antarctica zorgt voor een zeespiegelstijging van meer dan 25 centimeter tegen 2070.

Bron(nen):   The Guardian