Klimaat: Mensen lijken op kokende kikkers

Wetenschappers zien dat de opwarming van de aarde vrijwel overal op aarde te merken is en gevolgen heeft, maar dat veel mensen hun ogen er voor sluiten of het niet merken. Mensen passen zich snel aan aan veranderende omstandigheden.

Er is een naam voor wennen aan omstandigheden waaraan je beter niet kunt wennen. Het wordt het kokende kikker-effect genoemd – het idee dat een kikker die ondergedompeld is in geleidelijk opwarmend water, de sluipende verandering in zijn omstandigheden niet zal opmerken, zelfs als hij letterlijk levend wordt gekookt.

Het effect bestaat niet: zo dom zijn kikkers niet. Maar veel mensen wel. “Dit is echt een kookkikkereffect”, zegt klimaatwetenschapper Frances C. Moore van de Universiteit van Californië. “Mensen lijken te wennen aan veranderingen die ze vervelend vinden, maar dat ze er niet over praten, betekent niet dat het er niet is.”

Moore bekeek met haar team miljoenen tweets over het weer. Ze stelde vast dat ongebruikelijk hoge temperaturen in jaar 1 nog tot verbazing leidden, maar na 5 jaar amper worden opgemerkt. Het kookkikker-effect stelt mensen ook in staat om te ontkennen wat feitelijk vaststaat: het gaat fout met het klimaat.

Bron(nen):   Science Alert