Doorbraak in algenteelt: “Dit is de oplossing voor het CO2-probleem”

Algen zijn gezond en duurzaam. Er is alleen één groot nadeel: de kweek ervan is peperduur. Nu is er een bedrijf dat zegt een oplossing te hebben waarmee het vijf keer goedkoper kan.

OmegaGreen stelt een technologie te hebben ontwikkeld waardoor algen wél betaalbaar worden. Dat zou geweldig zijn aangezien ze heel gezond zijn: ze bevatten veel eiwitten, ijzer, vitamine B1 en visvetzuren. Mensen, vee en kweekvissen zouden daarvan kunnen profiteren. Het zou ook een alternatief voor soja kunnen zijn. Voor de teelt daarvan moet nu nog veel tropisch bos wijken. Verder zou het kunnen dienen als biodiesel. Exxonmobil experimenteert ermee.

Bovendien eten algen CO2 en zetten het om in zuurstof. Geteeld op grote schaal zouden ze dus een bijdrage kunnen leveren aan de oplossing van het CO2-probleem, maar dan moeten de productiekosten, die nu op 40 euro per kilo liggen, fors omlaag. OmegaGreen uit Eelde zegt dat voor elkaar te hebben met een nieuwe methode. “Deze manier van produceren is een factor vijf lager in kostprijs dan andere systemen. Wij kunnen nu voor zo’ n 7 tot 8 euro een kilo algen telen”, zegt Monique Schoondorp van het bedrijf.

René Wijffels, hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, denkt echter niet dat het een oplossing is voor het CO2-probleem. “Natuurlijk, algen absorberen veel CO2, maar de waarde van gewonnen CO2 is zo laag dat je economisch niet uitkomt”, verklaart Wijffels tegen RTL Nieuws.

Bron(nen):   RTL Nieuws