Deze luchtvaartmaatschappij is het beste voor het klimaat

Vliegen is natuurlijk altijd slecht voor het klimaat, maar de ene luchtvaartmaatschappij is wel beter dan de andere. Opvallend genoeg is budgetvlieger Easyjet de beste keus voor wie begaan is het met het milieu, maar toch graag op vliegvakantie gaat. Dat blijkt uit een rapport van de London School of Economics.

Het is ironisch hoe extreem winstbejag en milieuvriendelijk gedrag plots hand in hand gaan. De reden dat Easyjet als beste uit de bus komt is dat het bedrijf een moderne, efficiënte vloot heeft en altijd probeert om iedere stoel te vullen. Om diezelfde redenen scoort ook concurrent Ryanair goed, die bijvoorbeeld ook nog met minder brandstof vliegt, zodat het toestel lichter is en dus minder kerosine verbruikt. Goed voor de portemonnee én het milieu.

Van alle onderzochte luchtvaartmaatschappijen scoren Air China, China Southern, Korean Air, Singapore Airlines en Turkish Airlines het slechtst. En de verschillen zijn groot. Naar verwachting stoot Easyjet tegen 2020 de helft minder CO2 uit dan bijvoorbeeld Korean Air en ruim een derde minder dan een maatschappij als British Airways.

Luchtvaartmaatschappijen hebben zich gecommitteerd aan de afspraak om de CO2-uitstoot van hun bedrijf te laten stagneren in 2020 en te halveren in 2050. Alleen Easyjet ligt voorlopig op schema om die doelen te halen.

Bron(nen):   BBC