Waarom Nederland maar beter voorop kan lopen bij het klimaat

Naar verwachting duizenden mensen vanuit het hele land vragen zondag in Amsterdam aandacht voor het klimaat. De landelijke Klimaatmars begint om 13.00 uur op de Dam. De deelnemers roepen de regering op te kiezen voor echte oplossingen en een eerlijk klimaatbeleid, zeggen de initiatiefnemers. Voorafgaand aan de mars zijn er optredens van Claudia de Breij en Typhoon en er zijn toespraken van klimaatwetenschapper Heleen de Coninck en enkele initiatiefnemers van de schoolstakingen voor het klimaat.

Zo'n vijftig maatschappelijke organisaties en politieke partijen hebben zich bij het protest aangesloten, dat wordt georganiseerd door Milieudefensie, FNV, Oxfam Novib, Greenpeace, DeGoedeZaak en de Woonbond. Ze willen onder meer een eerlijke verdeling van de ,,lasten en lusten'', vinden dat de ,,grote vervuiler'' moet betalen en streven naar een toekomst waarin iedereen duurzaam en warm woont.

Onder de deelnemers zijn onder anderen prinses Irene, veel politici en BN'ers zoals Paul de Leeuw, Bert Visscher en Georgina Verbaan. Voorafgaand geven onder anderen de scriba en de bisschop van Haarlem-Amsterdam hun zegen aan de mars.

De Klimaatmars eindigt rond 16.00 uur op het Museumplein.Hier onder: wat er van Nederland overblijft bij 1 meter stijging van de zeespiegel.