Zeldzaam meer vormt zich op een van de droogste plaatsen op aarde

Het is er kurkdroog en gloeiend heet en toch verscheen er in het Amerikaanse Death Valley vorige week plots een gigantisch meer.

De plas die midden in het woestijnachtige gebied opdook is zo’n zestien kilometer lang en het gevolg van een woeste storm in het zuiden van Californië. Normaal gesproken houdt de bergrug tussen de Stille Oceaan en Death Valley al het water tegen, maar deze keer was het zoveel dat het de vallei instroomde. Omdat de grond zo droog is, bleef het water staan. “Het is alsof je een emmer water op beton zou uitgieten,” legt meteoroloog Todd Lericos uit.

Fotograaf Elliot McGucken maakte prachtige plaatjes van het gebied. “Het is surreëel om op de droogste plek ter wereld zo veel water te zien,” zegt hij tegen de San Francisco Chronicle. Er zijn weleens eerder plassen geweest in Death Valley, maar nooit zo groot als deze. “Eerder zag ik al kleinere poelen ontstaan in het gebied, maar een plas van deze omvang? Dat zag ik hier nog nooit,” aldus Patrick Taylor die al zes jaar in Death Valley werkt.

Bron(nen):   The Independent