Coca-Cola produceert 200.000 plastic flessen per minuut. Amper 10 procent wordt gerecycled

De plasticsoep opruimen? Het lijkt onbegonnen werk als je bedenkt dat Coca-Cola iedere minuut 200.000 nieuwe plastic flessen produceert. Nauwelijks 10 procent daarvan wordt gerecycled.

Coca-Cola heeft voor het eerst cijfers vrijgegeven aan de Ellen MacArthur Foundation. De frisdrankgigant is goed voor een vijfde van de wereldwijde plastic flessenvervuiling. In Europa wordt 30 procent van alle plastic flessen gerecycled, maar daar wordt ook het verbranden van plastic in energiecentrales bij gerekend en volgens onderzoekers is dat lang niet zo effectief. Wereldwijd blijft het hergebruik steken op een kleine 10 procent.

In totaal produceert Coca-Cola jaarlijks 3 miljoen ton aan plastic. Nestlé zegt 1,7 miljoen ton plastic per jaar te verbruiken en Unilever komt naar eigen zeggen niet verder dan 610.000 ton. Danone houdt het op 750.000 ton plastic per jaar. Gaan we er vanuit dat dit de correcte cijfers zijn en halen we daar de 10 procent die gerecycled wordt vanaf dan belandt er dus jaarlijks 5,5 miljoen ton plastic in zee. Alleen al door deze bedrijven.