Luchtvervuiling ‘racistisch’: zwarte Amerikanen ademen in wat blanken veroorzaken

Luchtvervuiling is oneerlijk verdeeld: de grootste vervuilers hebben er het minste last van. Dat geldt tenminste voor de Verenigde Staten.

Onderzoek wijst uit dat Hispanics en zwarte Amerikanen meer vieze lucht inademen dan blanke Amerikanen, terwijl die laatste groep juist meer vervuiling veroorzaakt. Het is de eerste studie die laat zien dat luchtvervuiling ‘racistisch’ is.

“Hoewel minderheden minder bijdragen aan het probleem van luchtvervuiling, hebben ze er wel meer last van,” zegt onderzoeker en professor Jason Hill van de University of Minnesota. “Is het eerlijk dat ik de meeste vervuiling veroorzaak en dat iemand anders daar dan bovenmatig veel last van heeft?” vraagt de blanke man zich af. “Het is verrassend hoe groot de ongelijkheid is als het gaat om luchtvervuiling.”

Uit de studie blijkt dat zwarten aan 56 procent meer vervuiling worden blootgesteld dan ze veroorzaken door hun consumptie. Voor Hispanics ligt dat percentage zelfs op 63 procent. Blanke Amerikanen hebben juist een ‘vervuilingsvoordeel’: ze ademen 17 procent minder vieze lucht in dan ze veroorzaken. De verklaring is simpel: blanke Amerikanen zijn meestal rijker en consumeren daardoor meer vervuilende goederen.

Luchtvervuiling is ook in de Verenigde Staten nog altijd een groot probleem. Er overlijden jaarlijks 100.000 mensen door smerige lucht. Dat is meer dan het aantal doden door auto-ongelukken en moorden bij elkaar. In Europa gaan er zelfs meer mensen dood door luchtvervuiling dan door roken.

Bron(nen):   USA Today