Dode walvis had 40 kilo plastic in zijn maag

Een jonge walvis is dood aangespoeld op de Filipijnen. De oorzaak van zijn overlijden? Er zat 40 kilo plastic in zijn maag.

Marinebiologen van het D’Bone Collector Museum op het Filipijnse eiland Mindanao zijn geschokt door de enorme berg afval in de buik van het dier. In een vernietigend bericht op hun Facebookpagina schrijven ze dat ze tijdens de autopsie “40 kilo aan plastic zakken aantroffen, waaronder 16 rijstzakken, 4 zakken die worden gebruikt op bananenplantages en vele gewone plastic tasjes.”

Beelden van de autopsie tonen een eindeloze stapel afval die uit de buik van de walvis wordt gehaald. De biologen, die al vele autopsies hebben verricht op walvissen, zeggen dat ze “nog nooit zoveel plastic hebben gezien als bij dit jonge dier.” In juni vorig jaar was een dode walvis in het zuiden van Thailand nog groot nieuws, omdat hij 8 kilo aan plastic in zijn buik had. Bij het dier wat nu is aangespoeld was dat nog 5 keer zoveel.

“Het is walgelijk,” schrijven ze. “De overheid moet actie ondernemen tegen degenen die maar doorgaan met de oceaan als vuilnisbelt te gebruiken.” Het gebruik van wegwerpplastic is gigantisch in Zuid-Oost Azië. Volgens een rapport uit 2017 van Ocean Conservancy dumpen China, Indonesië, Filipijnen, Thailand en Vietnam meer plastic in de oceaan dan de rest van de wereld bij elkaar.

Bron(nen):   The Guardian