Gedrogeerde orang-oetan gevonden in koffer op vliegveld

Een Russische toerist heeft geprobeerd een Orang-oetan mee te smokkelen uit Indonesië. Het dier lag gedrogeerd in een koffer op het vliegveld. De man wilde de aap als huisdier houden. Hij is op Bali gearresteerd.

“We denken dat de orang-oetan allergiepillen kreeg toegediend waardoor hij in slaap viel. We vonden de pillen in de koffer,” zegt een agent op Bali. “De man leek voorbereid te zijn. Het was alsof hij een baby vervoer,” voegt de politie eraan toe.

De 27-jarige Rus had ook flesvoeding bij zich en dekentjes voor het dier. De politie vond behalve de jonge orang-oetan ook nog twee gekko’s en vijf hagedissen in de koffer.

De toerist vertelde de autoriteiten dat de beschermde diersoort een cadeautje was van een vriend van hem, een andere Russische toerist die de primaat voor 3.000 dollar op een markt in Java had gekocht.

Volgens hem had zijn vriend, die Indonesië inmiddels heeft verlaten, hem ervan overtuigd dat hij een orang-oetan mocht meenemen als huisdier.

De Rus riskeert nu een gevangenisstraf van vijf jaar en 7.000 dollar boete voor smokkelen. Orang-oetans zijn een zwaar bedreigde diersoort. Wereldwijd zijn er nog maar zo’n 100.000 in leven.

 

Bron(nen):   The Guardian