Door klimaatverandering vallen honderden walrussen te pletter van klif

In de Beringstraat is de hoeveelheid ijs fors afgenomen. Daardoor zijn walrussen genoodzaakt vaker aan land te gaan. Ongemerkt klimmen ze dan kliffen op. Als ze weer de zee in willen, vallen ze te pletter. Dat is te zien in de nieuwe serie ‘Our Planet’ van David Attenborough.

Walrussen gebruiken de ijsplaten in de Beringstraat, gelegen tussen de Grote Oceaan en de Noordelijke IJszee, om uit te rusten, maar door de opwarming van de aarde is veel ijs verdwenen. In de tweede aflevering op Netflix is te zien hoe een grote groep van de dieren op een piepklein stukje land op elkaar gepropt zit. Sommigen zoeken daarom rustigere plaatsen op. Ze hebben niet door dat ze steeds hoger kruipen tot ze bovenop een klif van 80 meter hoog zitten. Wanneer ze willen terugkeren naar het water vallen ze naar beneden.

Dat komt onder meer doordat ze slecht zien. “Het gezichtsvermogen van een walrus uit het water is slecht”, aldus Attenborough. “Wanneer ze honger krijgen moeten ze terugkeren naar de zee. In hun wanhoop om dat te doen, vallen honderden van hoogten die ze nooit hadden moeten opklimmen.”

De grond onder de kliffen is inmiddels bezaaid met honderden kadavers van walrussen. Het Wereldnatuurfonds (WWF) bevestigt:  “Nu hun voorkeurshabitat verdwijnt, zullen dodelijke taferelen zoals deze steeds vaker voorkomen.”