Bijzonder: orka’s doden grootste dier ter wereld

Het gebeurt zelden en dat het dan ook nog is vastgelegd op camera mag helemaal een wonder heten: een groep van tientallen orka’s werkte samen om een blauwe vinvis te doden, het grootste dier op aarde. Het gebeurde afgelopen weekend in Bremer Bay in West-Australië.

Het is de derde keer dat zo’n dodelijke aanval is gefilmd. Hoe groot een blauwe vinvis is, wordt duidelijk als je de toch ook niet kleine orka’s er naast ziet zwemmen. Blauwe vinvissen worden gemiddeld zo’n 25 meter lang, een mannelijke orka haalt de 8 meter.

Volwassen blauwe vinvissen hebben in principe geen natuurlijke vijanden. De jongere dieren worden nog weleens aangevallen door orka’s. Die nemen daarmee een groot risico, omdat de vinvissen zich goed kunnen verdedigen met hun staart.

In dit geval ging het vermoedelijk om een jongvolwassen dier. Bioloog Pia Markovic laat weten dat de orka’s hun tijd hebben genomen voor de aanval. “We hebben eerst een lange achtervolging gezien, dan een erg snelle dood en nadien een lange lunch,” vertelt ze. Zo’n 50 tot 60 orka’s hebben genoten van een feestmaal.

Bron(nen):   Yahoo