Treurig: zelfs op de allerdiepste plek ter wereld vindt duiker plastic zak

Een duiker reisde af naar de allerdiepste plaats op aarde: de bodem van de Marianentrog. Daar, op meer dan tien kilometer diepte, bleek de mens al zijn sporen te hebben nagelaten in de vorm van een plastic zak.

Victor Vescovo ging in zijn duikboot 10.927 meter naar beneden, naar de bodem van het Challenger Deep, het zuidelijkste punt van de Marianentrog in de Grote Oceaan. In zijn duikbootje deed hij een poging om de onderwaterwereld aldaar in kaart te brengen. Meerdere keren dook de avonturier naar bijna elf kilometer diepte, één keer bleef hij zelfs vier uur lang op de zeebodem. Vescovo vestigde het record voor de diepste soloduik in de geschiedenis. Hij ontdekte behalve vier nieuwe diersoorten ook iets minder moois: op het diepste punt van de planeet vond hij een plastic zak en allerlei snoeppapiertjes.

De 53-jarige Vescovo vertelt aan CNN dat hij met zijn reis naar de diepste diepzee niet alleen een bijdrage wilde leveren aan de wetenschap, maar ook de grenzen van het menselijk uithoudingsvermogen wilde testen. “De extremen opzoeken, ik geloof dat mensen daar de natuurlijke neiging toe hebben,” aldus de waaghals. “Ik vind het een prachtig onderdeel van de menselijke natuur om steeds weer nieuwe grenzen op te zoeken. Dat heeft ons geholpen om als mensheid veel te bereiken.”

Zijn reis in een onderzeeër, die The Limiting Factor heet, is onderdeel van een belangrijk onderzoek naar ‘s werelds grootste diepten en wordt gefilmd door Discovery Channel. De missie is om met sonar gedetailleerde beelden te verkrijgen van de vijf diepste plaatsen in onze oceanen. De Marianentrog is er daar eentje van.

Bron(nen):   CNN