Geen vuilstort voor rijke landen: Maleisië stuurt 3.000 ton afval terug

We produceren zoveel afval dat we niet weten waar we er mee moeten blijven. Een deel belandt in de oceanen en een deel komt in arme landen terecht. Maar eerder al China en nu ook Maleisië accepteren het plastic uit het westen niet langer.

Maleisië stuurt zestig containers met niet-recyclebaar plastic afval terug naar de landen van herkomst. Dat zijn onder meer het Verenigd Koninkrijk, Amerika, Australië en Canada. Het gaat om plastic kabels, oude cd’s en bergen huisvuil. Het afval is illegaal het land binnengekomen vertelt milieuminister Yeo Bee Yin.

De Maleisische regering wil een signaal afgeven: we zijn geen vuilstort voor rijke landen, aldus de minister. Voor veel landen is het voordeliger om het afval naar het buitenland te exporteren dan om het zelf te verwerken, vanwege de lagere loonkosten elders.

Maar, wat het westen ook wel weet, is dat zodra het afval het land uit is niemand nog controleert of het wel echt om recyclebaar vuilnis gaat en of het wel verwerkt wordt en niet ergens op een vuilnisbelt terechtkomt.

Lange tijd werd veel plastic en ander huisvuil naar China gebracht, waar er bijvoorbeeld speelgoed van werd gemaakt, maar vorig jaar heeft het land aangekondigd het plastic niet langer te accepteren. Daardoor komt het nu in andere (armere) Aziatische landen terecht.