Japanners graven resten van slachtoffers WOII op

Bij een voormalige militaire medische academie in Tokio worden overblijfselen onderzocht van slachtoffers van biologische oorlogsvoering uit de Tweede Wereldoorlog. Dat de opgravingen worden gedaan, betekent dat de regering er niet voor terugdeinst om dit lang bewaarde geheimen aan het licht te brengen.

De regering nam het besluit om de opgravingen uit te voeren nadat een voormalige verpleegster in 2006 had onthuld dat ze, vlak voor het Amerikaanse leger Tokio binnentrok, lijken en lichaamsdelen heeft helpen begraven. Het zou gaan om slachtoffers van Eenheid 731 gaan, een geheime legereenheid in Noord China die krijgsgevangenen met allerlei ziektekiemen injecteerde. Ook zou de eenheid vivisectie hebben verricht op krijgsgevangenen en gevangenen hebben doen doodvriezen. De meeste slachtoffers waren Chinezen.

In 2002 stelde een Japanse rechtbank vast dat de eenheid zich schuldig heeft gemaakt aan biologische oorlogsvoering. De rechtbank oordeelde ook dat Japan de slachtoffers en hun nabestaanden geen boete verschuldigd was. Na dit jaren te hebben ontkend gaf ook de regering het bestaan van Eenheid 731 toe. Commandanten van de eenheid werdenniet vervolgd in ruil voor het verschaffen van informatie aan de USA en kregen na de oorlog topfuncties in de farmaceutische industrie, bij universiteiten en op het ministerie van volksgezondheid.

Bron(nen):   Nieuws.nl