Sommige bontkragen zitten vol kankerverwekkend gif

Uit een onderzoek van het VARA-programma Kassa en Bont voor Dieren blijkt dat de populaire kinderjassen met bontkragen soms vol giftige en kankerverwekkende stoffen zitten. Het gaat om formaldehyde en ethoxylaten. Hoogleraar Milieuchemie van de Vrije Universiteit Jacob de Boer vindt dat er gekeken moet worden naar de normstelling en een eventueel verbod.

Het bont in de kragen, vaak gemaakt van dieren als coyotes en wasbeerhonden, wordt om rotting van de vacht tegen te gaan behandeld met chemicaliën. Eén daarvan, formaldehyde, heeft nare eigenschappen. De Boer: ‘Veelvuldige blootstelling aan formaldehyde tast de slijmvliezen aan, kan leiden tot allergieverschijnselen en overgevoeligheid’. Formaldehyde staat bovendien sinds 2004 op de lijst kankerverwekkende stoffen. Kleding mag daarom niet meer formaldehyde dan 120 mg per kilo bevatten. Vijf van de zes geteste jassen bontkragen, van verschillende winkels en uit verschillende prijsklassen, bevatten veel meer dan dat.

Ook ethoxylaten zijn kankerverwekkend. Omdat ze het vrouwelijk hormoon oestrogeen nabootsen, werken ze eveneens hormoonverstorend. Ethoxylaten blijven in de kraag zitten en komen daarna in contact komt met de huid en in het bloed. In een jas bedoeld voor kinderen vanaf één jaar zat volgens de onderzoekers 3,1 gram per kilo.

Ouders weten niet altijd of een kraag van echt bont gemaakt is of niet, mede omdat etiketten niet altijd duidelijkheid geven. Mogelijk kopen consumenten soms per ongeluk echt bont, terwijl ze dachten een nepbontkraag te hebben uitgezocht. Bont voor Dieren: ‘De resultaten van dit onderzoek liegen er niet om. Ze laten weer eens zien dat het productieproces van bont ernstige gevaren voor de volksgezondheid met zich meebrengt en het gaat hier om kinderjassen. Er zijn diverse internationale onderzoeken gedaan, die keer op keer laten zien dat bont en bontkragen veel giftige stoffen bevatten, terwijl er maar weinig verandert of verbetert. Ik hoop dat dit rapport leidt tot stappen van de regering, maar nog meer hoop ik de consument te overtuigen geen bont meer te kopen’.

Bron(nen):   Kassa      

3 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Heinz

    Bontkragen? Die zie je tegenwoordig vaak in combinatie met een scooter.

  2. Jos

    Oh, vandaar! Dus met dat korte lontje erbij… boem!

  3. Boven Jan

    Nou zeg. Ik ben voor hard optreden maar het gaat me wat ver om straattuig ‘kankerverwekkend gif’ te noemen.

Reacties niet toegestaan