Weer gedoe om herdenken dode Duitsers in Vorden

Vorig jaar ontstond nationaal tumult omdat het gemeentebestuur van Vorden bedacht had dat de gesneuvelde Duitsers inmiddels ook wel herdacht mochten worden. Waren we niet allemaal slachtoffer van de oorlog? Dat vonden een heleboel tegenstanders niet. Er is vrijwel geen levende ziel meer die de oorlog bewust meemaakte, maar toch is Duiters gedenken behoorlijk gevoelig. Vorden zag in 2012 af van de herdenking van de Duitsers. er kwamen 2 rechters aan de pas om vast te stellen dat het wel zou mogen, Duitsers gedenken. En Vorden overweegt dan ook alweer om dat te doen. Om na de minuut stilte ook te defileren langs de graven van een stel Duitsers. Het Auschwitz committee loopt voorop bij de verontwaardiging: Defileren langs de graven van gesneuvelde Duitsers tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei staat gelijk aan geschiedvervalsing. Het brengt de boodschap over aan de tegenwoordige jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en dat er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers.

22 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Wat mij betreft, op 4 mei geen herdenking van gesneuvelde Duitse soldaten. Het kan niet zo zijn dat vertegenwoordigers van de Nederlandse bevolking met bedroefd gezicht defileren langs Duitse oorlogsgraven.

  De Duitsers waren onze vijand in de Tweede Wereldoorlog, een genadeloze vijand bovendien. Laten we dat vooral niet uit het oog verliezen. De Duitsers herdenken samen met hun Nederlandse slachtoffers zou het toppunt van hypocrisie zijn.

  • Karel Kritisch

   Helemaal mee eens..

   (in antwoord op Jannie Ooms)
  • John

   Eens dat geen dubbelherdenking op 4/5 gewenst is. Maar ik zie niet in waarom vertegenwoordigers van de Nederlandse bevolking geen bedroefd gezicht mogen hebben bij al die verloren levens. Ik weet niet wat uw leeftijd is maar u zou eens een paar naoorlogse Duitse films moeten zien. “Die Bruecke” bijvoorbeeld, al in de jaren 50 gemaakt als grote aanklacht tegen het verleden en de opgeofferde jeugd. Even googelen op de titel op Youtube en u kunt de hele film integraal bekijken.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 2. Karel Kritisch

  Ik weet dat veel van deze jongens weinig keus hadden maar het blijven nazi-soldaten. Nazi-soldaten die ons land bezet hebben, die in Nederland meer dan 100.000 joden, verzetsmensen, roma en sinti, anders politiek denkenden en vele andere ontschuldige mensen naar de vernietiging hebben gebracht. Zij hebben onze vrijheid afgepakt, en onnoembaar leed veroorzaakt. Zij, soldaten van een walgelijke ideologie op 4 mei herdenken?? NOOIT! Dan herdenken we de slachtoffers van dat zieke systeem en onze bevrijders die gestorven zijn en met hun offer onze vrijheid hebben teruggegeven. Het is een grote schande dat ambtdragers zulke misstappen begaan..

  • John

   Het valt mij op dat de “jonkies” (75-80% van de bevolking) het felst zijn in hun afwijzing van pogingen om de heldere verdeling “goed”vs”fout” langzamerhand wat te nuanceren. Degenen die de WO2 nog bewust meegemaakt hebben zijn merkwaardig genoeg veel milder. Ik wil me niet op betere oordeelkundigheid beroemen maar in elk geval wil ik vermelden dat ik als jong kind de laatste (en meest ingrijpende) oorlogsjaren nog wel helder in mijn herinnering heb. Heb ook de sfeer van haat gevoeld tot ik wijs genoeg was om te beseffen dat de meerderheid van die “Stahlhelmen” ook niet anders dan “Kanonnenvlees” waren. Net zoals al die zwarte jongens uit de VS die vaak geen andere keus hadden dan mee te gaan doen in een oorlog helemaal aan de andere kant van de oceaan. Ik voel dan ook dezelfde deernis als ik op een Duits oorlogskerkhof kom dan wanneer ik even tot bezinning kom op Margraten.

   Het enige wat stoort is die datum, 4 mei wil ik niet gevallen geallieerden en duitse soldaten tegelijk herdenken. Maar ik moet wel ook Korea vrijwilligers en blauwe baretten die vrijwillig naar Verwegistan landen de boel gingen regelen op diezelfde dag herdenken. Daar heeft niemand me naar gevraagd, dat is een bedenkseltje van de veteranen actiegroepen met hun invloed via MinDef.. Het verwatert van jaar tot jaar, dus de scherpe kantjes van onze gevoeligheden naar de Duitsers mogen ook wel een beetje worden afgeslepen voor zover het mensen betreft die niet tot families van vervolgden en kz-slachtoffers behoren.

   (in antwoord op Karel Kritisch)
   • Karel Kritisch

    Hoi John, Het goed-fout/zwart/wit denken van Loe de Jong is natuurlijk wel wat achterhaald. De meeste mensen waren niet goed of fout in de oorlog maar gewoon ‘grijs’, men probeerde het vege lijf te redden en de oorlog zo goed mogelijk door te komen. Dat geldt ook voor veel Duitse soldaten. Het gaat me ook niet om de Duitse soldaten an sich maar wel om de nationaalsocialistische staat waar zij voor vochten. Dat blijft altijd verderfelijk en fout. Daar mogen we nooit milder over gaan oordelen..

    (in antwoord op John)
    • John

     Die kleine jongens (15 en 16 jarigen!) die de keus hadden tussen meedoen of meteen de kogel (zo ongeveer was de situatie in de laatste wanhopige tijd na het terugdringen tot de Rijn), kun je die zien als “vechters voor de nationaalsocialistische staat”? Die wilden liefst zo snel mogelijk uit de shit en hoopten in leven te blijven tot het afgelopen was. “Verderfelijk en fout”? Het is zo makkelijk vanaf de zitbank. Die staat bestaat niet meer en van de gevallen Duitsers is er alleen de nagedachtenis in de vorm van wat oorlogsvelden. Dat zijn geen verzamelvelden van oorlogsmisdadigers.
     Mijn Nederlandse vader zat aan door jou benoemde “goede” kant, denk je niet dat hij en zijn maten in hun broek hebben gescheten van angst? Net zo als die laatste Duitse lichtingen. Die ook hadden gewild dat het dezelfde dag nog zou ophouden in plaats van dat zinloze doden en vallen? Er zijn nog maar zo weinig mensen die echt kunnen meepraten over hoe het is aan een echt front. Oorlog is iets van een tv scherm geworden. Maar zo was het niet voor hun!
     Ik begrijp niet waarom mensen geen deernis kunnen opbrengen bij zulke oorlogsgraven. Nee niet op 4 mei, maar gewoon op een moment als je je even rustig wil bezinnen welke waanzin oorlogvoering eigenlijk is.
     Jonge mensen die van niets weten, schreeuwen het domst en hardst “mijn fiets terug” tegen even jonge Duitse voetballers. Op zulke momenten schaam ik me.
     En toch is er genoeg geleden in onze familie en is mijn familie verwant aan een Amsterdamse joodse familie die grotendeels is omgekomen. Dat voel ik net zo scherp mee alsof het mijn eigen voorgeneratie is geweest. Toch weerhoudt het me niet van ook deernis te voelen met alle feitelijk onschuldigen die aan de “foute” kant zijn gevallen.
     Rotterdam was erg ja, maar luister: heb je enig idee hoeveel kleine kindertjes er in de vernietigingsbombardementen op de Duitse steden zijn omgekomen? Wie het geheel van treurnis niet wil overzien is arm van geest. Besef dat koestering van haat de voedingsbodem vormt voor nieuwe conflicten. Ons slechte voorbeeld is de Balkan.
     4 mei zegt de Duitsers echt niets, die hebben we voor onszelf gereserveerd, maar de andere 364 dagen van het jaar zijn er genoeg dagen te vinden waarop we ook het leed van andere medemensen kunnen gedenken. ik hoop zo dat we het “goed” en “fout” denken niet langer het leven van nog meer generaties laten verzieken. Ik was verleden jaar in Berlijn. Daar was juist een film uitgebracht over het bombardement. Ik heb met jonge mensen daarover gepraat, vertelde ze van het mei bombardement in 1940 op Rotterdam en dat daar, toevallig, ook een film over was gemaakt. Ze zwegen beschaamd, ze wisten het niet. Ik toonde daar begrip voor want ze waren jong.
     Ik heb toen ook gezegd dat het zware bombardement van 1945 vele malen erger was dan dat van Rotterdam, maar dat het niet gaat om de aantallen doden, die kun je niet tegen elkaar wegstrepen. In feite was het immense bombardement van Berlijn helemaal niet nodig geweest, de oorlog was feitelijk al maandenlang verloren. Het drama voor de Berlijners was dat de halstarrigheid van de Führer de geallieerden er feitelijik toe dwong om Berlijn murw te bombarderen. Ze wisten het en begrepen het, ook dat de vergelding van Duitse bombardementen zoals dat van Rotterdam en de V1 en V2 aanvallen op Londen zullen hebben meegespeeld in de wreedheid van de geallieerden tegen de steden Dresden, Leipzig en Berlijn waar het helemaal niet ging om primaire militaire doelen, alleen maar om de laatste weerstandsgeest te breken.
     Ik ben ervan overtuigd dat de Duitse jeugd meer weet over de WO2 geschiedenis dan de Nederlandse. Er is hier nog steeds een flinke achterstand in te halen. Dat merk ik wel door alle posten hier.

     (in antwoord op Karel Kritisch)
     • Karel Kritisch

      John, lees eens goed zou ik zeggen.
      Maar inderdaad deze jongens waren vechters voor een nationaalsocialistische staat of ze wilden of niet. En in werkelijkheid was het vaak niet kiezen tussen vechten of de kogel (niet voor de tieners) maar waren deze jongens gehersenspoeld. Als je goed leest wat ik schrijf zeg ik ook niet dat de begraafplaatsen verzamelplaatsen zijn van oorlogsmisdadigers, ik zeg enkel dat zij in dienst van een foute ideologie vochten. Mogelijk onvrijwillig inderdaad. Ik vind dat deze mensen een fatsoenlijk graf verdienen, zij waren uiteindelijk ook slachtoffer van hun tijd maar herdenken op 4 mei is een stap te ver. Zij vochten voor de agressor, gedwongen of niet. Ik ben btw veteraan van een vredesmissie van voormalig Joegoslavie dus zo makkelijk van de zitbank was het ook weer niet.

      (in antwoord op John)
 3. Har Davids

  We mogen er wel even bij stil staan dat jaarlijks, op de Dam, nazaten van ene Prins Bernard, deelnemen aan de herdenking daar. Er zijn genoeg foto’s te vinden waarop zijn familie de nazigroet brengt bij allerlei gelegenheden, zelfs in Nederland. Bernard was een Nazi, en een flink deel van zijn familie ook. En laten we even niet vergeten dat heel wat Nederlanders tekenden voor de SS.

  Ik heb er geen probleem mee dat ook Duitsers herdacht worden, niet om hen te eren, maar om er stil bij te staan dat zij meegesleept waren door de waan van het Duitse Rijk, zoals Nederlanders hun versie hadden van de wereld zoals die moest zijn, en die was net zo min fris; lees maar eens over Nederlands-Indië.

  Oorlogen zijn de spelletjes van politici, of dat nu koningen, keizers, presidenten of minsters-president zijn; meestal wordt het ‘volk’ naar de fronten gestuurd en blijven de oorlogshitsers thuis de uitslag afwachten.

  • Jannie Ooms

   Ik heb er evenmin een probleem mee als Duitse soldaten herdacht worden.

   Maar dan wél in Duitsland, door vertegenwoordigers van het Duitse volk.

   Niet hier in Nederland dus, waar u en ik vertegenwoordigd worden door Nederlandse hoogwaardigheidsbekleders, om de landgenoten, landgenoten ja, te herdenken die in de oorlog gesneuveld en vermoord zijn.

   (in antwoord op Har Davids)
   • Karel Kritisch

    En zeker niet op 4 mei..

    (in antwoord op Jannie Ooms)
   • John

    Uw laatste zin klinkt wel heel erg als “eigen volk eerst”. Ik denk dat u zich dat niet heeft gerealiseerd dus zal het niet zo zwaar aanrekenen als zou kunnen.
    Maar u moet wel weten hoe het zat:
    Al die andere nationaliteiten van de geallieerde landen doet u ernstig tekort (zelfs Marokkanen en andere Noord-Afrikanen), allen die meegeholpen hebben te bereiken dat uw “landgenoten” werden bevrijd, zouden die niet herdacht moeten worden voor het offer dat zij hebben gebracht? Zonder hen was die bevrijding nooit gelukt, zoveel weet u toch wel?
    Ik zal u wat bekennen:
    Ik herdenk op 4 mei stilletjes ook die Duitse officieren die tot twee maal toe, helaas tevergeefs, hebben geprobeerd om A.Hitler op te blazen en dat met hun leven hebben moeten bekopen. Uw overzichtelijke wereld met goede landgenoten verdient wel enige nuancering en aanvulling.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
    • Jannie Ooms

     U hebt volstrekt gelijk: ook de geallieerde militairen die hun leven gaven voor onze vrijheid moeten op 4 mei natuurlijk herdacht worden. We zijn hen veel verschuldigd.

     Von Stauffenberg en zijn vrienden ook? Dat weet ik niet. Die groep pleegde weliswaar een aanslag op Hitler, maar wachtte daarmee tot 1944, toen het leger al begon in te zien dat Duitsland de oorlog aan het verliezen was. Hoewel mogelijk zelfs zo laat in de oorlog nobele motieven een rol speelden, denk ik eerder dat het om een poging tot een staatsgreep ging dan om een echte verzetsdaad.

     (in antwoord op John)
  • Karel Kritisch

   Als er genoeg foto’s zijn dan kun je er vast wel 1 laten zien..

   Verder is het een drogreden dat er verraders waren die tekenden voor de SS. Dat is algemeen bekend en die herdenken we ook niet en veel zijn er gestraft. Daar gaat het hier ook niet om.

   (in antwoord op Har Davids)
 4. Anton van Haasteren

  Raar, moeten we dan ook de Duitsers herdenken die Rotterdam gebombardeerd hebben, of de Duitsers die talloze Nederlanders gefusilleerd hebben, of de Duitsers die joden afgevoerd hebben naar de concentratiekampen?
  We hebben ze niet gevraagd om Nederland binnen te vallen. en dan moeten we ook die mensen herdenken die de problemen veroorzaakt hebben? Just asking.

  • John

   You’re way off topic my friend. It’s the fallen guys in the fields that are lying there what’s the discussion about. Just keep on hating but that won’t make you happy.

   (in antwoord op Anton van Haasteren)
 5. Anton van Haasteren

  Zou iemand bloemen op het graf van deze man willen leggen?

  http://www.holocaustpictures.org/pictures/holocaust-pictures/holocaust.jpg.html

  En denken dat hij ook een slachtoffer is?

 6. peter

  laten we gewoon alle gevallen Soldaten herdenken. geur, kleur, rang of merk. zij vochten allemaal in naam van hun vader en moeder om te beschermen wat zij dachten goed was. het is de ploitiek die er een rotzooitje van maakt. niet die soldaat die uit naam vaderlands daar aan de dijk met zijn geweer zijn colega ligt te beschermen.

  rust en vrede aan alle gevallen militairen wereldwijd die deze oorlog niet hebben overleeft.

Reacties niet toegestaan