‘Obama’s bezoek aan Israël: belediging voor de Palestijnen’

Barack Obama gaf tijdens zijn korte bezoek aan Israël vorige week een aantal indrukwekkende toespraken, maar al die mooie woorden kunnen niet verhullen dat zijn bezoek een belediging is voor de Palestijnen. 'Toen hij de Dode Zee Rollen in het Israël Museum zag, keek hij naar gestolen goederen en met zijn bezoek aan het museum onderschrijft hij de diefstal', aldus Dr Ghada Karmi in Aljazeera. De Brits-Palestijnse Karmi is universitair docent aan het Instituut voor Arabische en Islamitische Studies van de Universiteit van Exeter in Zuid-Engeland. Obama bezocht ook het graf van Theodor Herzl, een Joods-Hongaarse journalist die aan het eind van de 19e eeuw in Wenen woonde. Hij had geen directe connectie met Palestina, maar het was zijn idee om een exclusieve staat voor buitenlandse joden zoals hijzelf te bouwen, wat uiteindelijk leidde tot de oprichting van Israël. Het veelgeprezen bezoek van Obama viel nagenoeg samen met een aantal herdenkingen. 30 maart is Dag van het Land, die de collectieve opstand van de Palestijnen tegen de continue bezetting van hun land door Israël sinds 1976 markeert. Op 9 april wordt het Deir Yassin bloedbad uit 1948 herdacht, dat leidde tot een massale uittocht van Palestijnen en de weg naar Israëlische soevereiniteit vereffende. Op 15 mei zal het precies 65 jaar geleden zijn dat Herzl's visie op een Joodse staat werkelijkheid werd. Obama's bezoek aan het graf van Herzl komt op Karmi over alsof hij dit alles goedkeurt. Obama riep op tot vrede, maar een concreet plan voor het herstel van de vrede ontbreekt, terwijl Israël de meest rechtse regering ooit heeft met de ultra-orthodoxe partij Jewish Home in de coalitie. Uri Ariel, voormalig leider van de nederzettingenorganisatie Yesha, is de nieuwe minister van huisvesting en Jewish Home heeft de controle over de financiën. Samen zorgen ze voor meer investeringen en nieuwe gebouwen: een kolonisatie-project op de Westelijke Jordaanoever en een enorm struikelblok voor de Palestijnse onafhankelijkheid. Obama pleitte voor 'twee staten voor twee volkeren', maar het meest waarschijnlijke resultaat zal de Israëlische versie van de binationale staat zijn: de dichtbevolkte Palestijnse gebieden op de Westoever worden autonoom of verbonden met Jordanië en Gaza gekoppeld aan Egypte. De Joodse Home Party pleit in de pers openlijk voor de annexatie van 60% van de Westoever bij Israël. Obama's bezoek bevestigt alleen dat de Palestijnen geen hulp moeten verwachten van de VS.

Bron(nen):   Aljazeera  Ghada Karmi     

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. John JohnN

  Obama moet wel af en toe iets aardigs in Isreal doen om de Joods-Amerikaanse lobby tevreden te houden.
  Wie verwachtte dat hij kritiek zou uiten op de nederzettingen politiek, die als einddoel het verknippen van Palestijns gebied beoogt, is naief.

 2. PaulusJ

  Hé leuk een stukje van van Agt bij WEL.nl

  En dan volgende week weer verbaasd een stukje over het toegenomen antisemitisme in Nederland schrijven.

  Maar voor wie nog belang hecht aan enige objectieve verslaggeving, in plaats van het doorgeven van de Palestijnse diehard meningen: van bovenstaand stukje is niet veel waar.

  Obama is internationaal geprezen voor dit bezoek, de toon, politiek en de speeches. Zelfs enkele Arabische zenders waren niet al te negatief, wat gelijk staat aan positiever. Turkse normalisering is zelfs een succes te noemen.

  De Cairo speech van Obama heeft niets opgeleverd. De Islamitische staten hebben Obama met lege handen laten staan. Vandaar de volledig rationele policy change. Lees FP, en AI-Monitor
  “exclusieve staat voor buitenlandse joden? Er zijn vele religies in Israël, waaronder 1,2 miljoen moslims, honderduizenden christenen, druzen, etc.
  “meest rechtse regering ooit”? Livni zit in de regering. Niemand ter wereld zal haar rechts noemen of een kabinet met haar rechts vinden.

  Dr Ghada Karmi is een extreme Palestijnse, zo een beetje het exacte omgekeerde, maar dus precies dezelfde medaille, maar de andere kant, als de zo minachtend beschreven ultra-orthodoxe partij Jewish Home. Dat mag overigens, maar breng het niet als feitelijk.

  Het zijn meningen. De meeste geheel of half Fact Free

Reacties niet toegestaan