Obama nu al verlamd

Opinie
zondag, 22 maart 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Amerikaanse bevolking is zo laaiend op graaiende bankiers die hen in de ondergang hebben gestort, dat ze ook van Barack Obama niets meer zullen accepteren als hij zich niet helemaal weet te distantiëren van bonussen, graaien en hebzucht. En hij heeft zich daar nog lang niet voldoende van losgemaakt. Integendeel.
Op de opiniepagina van The  New York Times een belangwekkende analyse van Frank Rich, die voor de regering van Obama niet veel goeds voorspelt. Hij citeert instemmend een ingezonden brief van een mevrouw uit Californië: "President Obama heeft het nog niet door, maar hij heeft zijn eigen Katrina meegemaakt." Bij de orkaan Katrina bleef George Bush zolang passief en ongeïnteresseerd dat zijn presidentschap daarmee eigenlijk bezegeld was. Het onvermogen van de regering van Obama om zich los te maken van de bankiers zou zijn Katrina-ervaring kunnen zijn.
Het ging mis met een aantal benoemingen van Obama: meerdere kandidaat-bewindslieden bleken geen belasting te betalen. En het gaat nu helemaal mis met AIG, de verzekerngsgigant die voor zeventig procent eigendom is van de staat, maar zich van het algemeen belang weinig aantrekt.
De top van dat verzekeringsconcern deelde 165 miljoen aan bonussen uit. Of misschien was het wel 218 miljoen, want AP zegt over bewijzen te beschikken dat er meer bonussen waren dan de regering wil toegeven. De bewijzen stapelen zich op dat mensen uit de regering daarvan op de hoogte waren. Volgens Rich zal een charme-offensief niet helpen tegen het  diepe wantrouwen van de Amerikaanse bevolking.
Obama zal zich veel drastischer moeten opstellen. Want anders zal zijn presidentschap en daarmee ook de economie verlamd raken. Hij heeft brede steun nodig voor zijn drastische plannen. En zoals het nu gaat, zal hij die niet krijgen.
Newsweek onthult trouwens dat een aantal banken die met overheidsgeld zijn gered daarna donaties hebben gedaan aan politieke leiders van beide partijen, die betrokken zijn bij de steunverlening. Te verwachten valt dat die onthulling nog tot veel woede en rumoer zal leiden.