Topmedia over Topconferentie

Nergens is er groot enthousiasme over wat bereikt is in Londen, behalve dan bij de deelnemers en veel Nederlanse media. (Niet alle Nederlandse media zijn juichend over de top, De Volkskrant besteedt zijn commentaar vandaag aan belangrijker zaken: de toekomst van de omroepen Powned, Max en Piep; first things first, uiteraard). 
Een greep uit de buitenlandse media. 
De Amerikaanse New York Times oordeelt dat de top tekortschoot. Er zijn stappen gezet, maar Europa bleek onvoldoende bereid de economie krachiger te stimuleren.Er moet ook na de top (te) veel van Amerika komen. 
De Zwitserse Neue Zürcher Zeitung is niet veel positiever. Er worden bij dit soort conferentie veel te hoge verwachtingen opgebouwd, die nooit kunnen worden waargemaakt. Dat is ook nu gebeurd. De afspraken die zijn gemaakt, zullen echter snel worden vergeten. 
De Londense Times is positiever: De top eindigde als een succes voor de wereld, voor de economie en voor Gordon Brown. Er zijn successen geboekt op het vlak van stimulering, hulp aan banken, regulering van banken, hulp voor ineenstortende landen. Dat verdient het predikaat succesvol, vindt The Times. 
The Wall Street Journal meent dat na de top de wereld weer met beide benen op de grond staat. "Het was alsof er een comité bijeen kwam om de wereld te redden. Er is best iets bereikt," zegt de WSJ. 
Nu de leiders weer zijn teruggevlogen, zal blijken dat de realiteit niet in een dag is veranderd. Die Zeit spreekt van de 'top van de ironie': duidelijk is dat deze crisis het einde markeert van het tijdperk dat Amerika oppermachtig was. Zo machtig dat wanbeleid in de VS ons in deze ellende heeft gestort. Vanaf nu zullen andere landen een grotere rol opeisen.

Bron(nen):   The New York Times   Neue Zücher Zeitung  The Times