Bestaat God? Of is geloven een ziekte?

Kan wetenschap het bestaan van God bewijzen of is geloven een geestesziekte?" vraagt de Guardian zich af vanwege Pasen. En kennelijk vragen ook de lezers van deze site zich dat af, want de reacties blijven binnenstromen.
John Polkinhorne, een vooraanstaand wetenschapper in de kwantum fysica trad in als priester bij de Anglicaanse kerk en meent dat God bestaatl. Hij schrijft er boeken over en draagt bij aan een gelovige site (link drie).
The Guardian was benieuwd hoe een wetenschapper kan geloven in een God, die dan ook nog mens wordt, wordt terechtgesteld en, we gedenken het met Pasen, tenslotte opstaat uit de dood.
Het dertien minuten durende gesprek (tweede link) leidt helaas niet tot het wetenschappelijke godsbewijs. De vragen worden met name gesteld naar aanleiding van Polkinhorne laatste boek, Questions of Truth, waarin de auter wetenschap en religie tracht te verzoenen. De gesprekspartners komen er niet uit. 'Hoe kan een wetenschapper zulke merkwaardige dingen geloven als het bestaan van een onzichtbare god,' vraagt de Guardian.
De wetenschapper/priester bevestigt zijn geloof, maar maakt het niet geloofwaardig. De interviewer blijft zitten met zijn ongelovige vragen. Maar toch: een buitengewwon interessant Engels gesprek.
De interviewer vraagt zich tenslotte af of geloof een geestesziekte is: het universum is buitengewoon, de natuur prachtig en complex, het menselijk geweten heel bijzonder. Maar waarom een god bedenken om het bestaan zin te geven?

Bron(nen):   The Guardian  Gesprek met Polkinhorne  site over God en wetenschap