Het planbureau kan niet voorspellen

Opinie
woensdag, 29 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De rekenmeesters van het Centraal Planbureau bevinden zich in zwaar weer. Opperrekenmeester Coen Teulings moest in een interview in Vrij Nederland (4 april) toegeven: „Wij zijn slecht in voorspellen.”
Dat is onthutsend eerlijk. Eerlijk, omdat de cijfers bevestigen dat het CPB er vrijwel altijd naast zit. Onthutsend, omdat ons economisch beleid grotendeels is gebaseerd op deze cijfers, schrijft wetenschapper Henk-Jan van Alphen in NRC Handelsblad. Onlangs moest het CPB de cijfers voor 2009 bijstellen van 0,75 procent krimp (voorspeld in december) naar een krimp van 3,5 procent (voorspeld in februari). „Een gigantische voorspelfout”, aldus Teulings.
En ook die schatting zal te rooskleurig blijken. Het is niet de eerste keer dat het Centraal Planbureau ernaast zit. Het CPB zat er de afgelopen dertig jaar vrijwel altijd naast. Van de 37 voorspellingen waren er slechts drie correct. 22 keer voorspelde het CPB de groei te laag en veertien keer te hoog. Dat is een heel matige score.
De constatering van Van Alphen is helemaal niet nieuw. Maar in verleden is uit de vaststelling dat het CPB slecht is in voorspellen nooit de conclusie getrokken dat we minder waarde moeten hechten aan de voorspellingen. Opmerkelijk. 
Bron: NRC Handelsblad