De cowboys beschaafden het Westen

Volgens David Brooks, (conservatief) columnist in The New York Times, hebben de Republikeinen de verkeerde lessen uit hun voorliefde voor cowboyfilms getrokken. Zij houden van westerns, en verheerlijken de eenzame cowboy die op schurken jaagt en door de prairie trekt.
Maar de Republikeinen zijn zozeer de partij van individuele vrijheid geworden, dat zij niet langer de partij zijn van orde en gemeenschapszin. In de films van John Ford, de grootste regisseur in het cowboygenre, draait het niet zozeer om individuele revolverhelden, maar om fatsoenlijke burgerfamilies die naar het Westen trekken en in een wilde plattelandsomgeving een dorp of een stadje trachten op te bouwen, met een kerk, een school, een café en toneelgezelschappen die Shakespeare opvoeren.
Dit aspect van de American Dream, dat om verantwoordelijkheidszin draait, hebben de Democraten onder Obama tegenwoordig beter begrepen dan de van hun ankers geslagen Republikeinen.
Maar voor Europeanen bevat het stukje van Brooks ook nog een belangrijk inzicht: het waren de cowboys en hun families die het Wilde Westen beschaafden.

Bron(nen):   The New York Times