"Vooruitgang die niet wordt opgemerkt"

De timing is misschien wat ongelukkig. Net nu islamitische extremisten in Afghanistan voor de tweede opeenvolgende dag een aanval met gifgas hebben uitgevoerd op een meisjesschool, meldt  The Christian Science Monitor dat het heus wel beter gaat met de vrouwenrechten in islamitische landen. De krant spreekt van "de niet-opgemerkte burqa-revolutie".
Ons zicht op de werkelijkheid zou juist worden verstoord door de berichtgeving over incidenten, zoals de aanvallen op meisjesscholen of de plannen van de Afghaanse regering om verkrachting binnen het huwelijk te accepteren. Achter dit nieuws - zo betoogt The Christian Science Monitor - gaat een ander verhaal schuil, van kleine en grotere overwinningen voor vrouwenrechten. In Pakistan keert de bevolking zich bijvoorbeeld tegen de manier waarop de Taliban vrouwen behandelen. In Irak hebben vrouwen bij provinciale verkiezingen een kwart van de zetels gewonnen.
Een recente studie van het Freedom House laat zien dat de positie van vrouwen in zes Golfstaten sinds 2004 is verbeterd. En internet zal ook een bijdrage leveren. Zoals in Saudi-Arabië waar vrouwen met hulp van de site Facebook zijn begonnen aan een boycot van lingerie-winkels, om de eigenaren te dwingen tot het aannemen van vrouwelijk personeel. Er is, kortom, hoop.

Bron(nen):   The Christian Science Monitor  The Huffington Post