Hoe Pakistan de VS voor de gek houdt

Het Pakistaanse leger is volop in gevecht met de Taliban, maar de Pakistaanse regering heeft de ontstane moeilijkheden volledig aan zichzelf te danken. Dat stelt Fatima Bhutto, de nicht van de vermoorde Pakistaanse ex-premier Benazir Bhutto, op de site van Foreign Policy. Volgens haar voert president Asif Zardari enkel oorlog om zich weer te verzekeren van een groot aantal Amerikaanse miljarden.
Dat Fatima Bhutto president Zardari zo bekritiseert is opvallend, aangezien haar tante Benazir getrouwd was met Zardari. Loyaal aan haar schoonfamilie is ze niet, want Bhutto veegt de vloer aan met het beleid van de huidige Pakistaanse regering.
Zo schetst ze hoe de Pakistaanse Taliban zo’n snelle opmars hebben kunnen maken. Volgens Bhutto is dat vooral te danken aan de seculiere regering. Die heeft, onder druk van de anti-Amerikaanse sentimenten onder de Pakistaanse bevolking, de islamisten financieel gesteund en militair geen weerstand geboden. De consequenties daarvan zien we nu, aldus Bhutto. Door de naïeviteit van Zardari, die dacht dat de Taliban tevreden zouden zijn met de sharia in de Swat Valley, wordt heel Pakistan existentieel bedreigd.
Het Westen wordt intussen voor de gek gehouden. Het Amerikaanse Congres gaat naar alle waarschijnlijkheid binnenkort akkoord met nieuwe massale financiële steun aan de falende Pakistaanse regering. Zardari, concludeert Bhutto, speelt een venijnig dubbelspel.

Bron(nen):   Foreign Policy