Zes scenario's voor een nieuwe wereld

Opinie
door Admin
dinsdag, 02 juni 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De Amerikaanse publicist Paul Starobin komt binnenkort met het boek 'After America: Narratives for the Next Global Age' en daarin voorspelt hij dat de Amerikaanse hegemonie over de wereld in de 21e eeuw ten einde komt. Volgens Starobin zijn er zes mogelijke scenario's voor de inrichting van de post-Amerikaanse wereld en die stemmen niet allemaal even vrolijk.
- De 'donkere chaos': een wereld waarin gieren als short-sellers het voor het zeggen hebben en zorgen voor een ineenstorting van het wereldwijde financiële systeem. Starobin trekt de vergelijking met de val van het Romeinse Rijk. Degenen die zo'n wereld overleven, zijn diegenen die nu al overlevingspaketten in huis hebben en of staven goud in een kluis hebben liggen. - De 'vrolijke chaos': een wereld vol met mensen die voortvarend kunnen denken en handelen en minder azen op materiaal gewin en macht. Starobin ziet vooral kansen voor een vrolijke chaos in Oost-Europa en India. - De multipolaire wereld: een wereld die bestaat uit een aantal regionale grootmachten als de Verenigde Staten, Rusland, China, India, Brazilië, Iran en Zuid-Afrika. Dat is (helaas) een wereld waarin democratie en dictatuur naast elkaar blijven bestaan en ook een wereld met meer mislukte staten dan ooit tevoren. - De Chinese eeuw: mocht China uitgroeien tot wereldmacht nummer één, dan is veel afhankelijk van de instelling van de Chinese machthebbers. Wil China vooral economisch profiteren, dan zouden de Chinezen zich wel eens goedaardig kunnen gedragen. Als ze echter willen overheersen, moeten veel landen voor China vrezen. - De eeuw van de wereldsteden: bij dit toekomstbeeld wordt de wereld gemaakt door een select aantal vooroplopende wereldsteden als New York, Londen, Singapore en Hong Kong, maar ook door verrassende nieuwe namen als Bangalore, Dubai, Santiago en Johannesburg. - De eeuw van de universele beschaving: het kosmopolitisme wint voorgoed in dit scenario. Europa wordt weer het centrum van de wereld en Europese architecten, artiesten, ondernemers en wetenschappers domineren.
Welke wereld we daadwerkelijk krijgen in het post-Amerikaanse tijdperk durft Starobin niet te zeggen. Daarvoor is het simpelweg nog te vroeg. Welingelichte Kringen vraagt zich af: welk scenario acht u het meest waarschijnlijk?
Bron(nen): Foreign Policy