Rampen komen nooit alleen

U herinnert zich misschien nog de optimistische woorden van minister van Financiën, van Wouter Bos, ten tijde van Prinsjesdag 2008: mogelijke economische rampspoed zou ons land passeren, want wij stonden er in tegenstelling tot veel andere landen goed voor.
Vandaag werd bekend dat het er voor de Nederlandse economie nog slechter uitziet dan de laatste maanden al werd gedacht. De economische krimp komt dit jaar uit op 4,75 procent en de werkloosheid stijgt volgend jaar naar 730.000 (9,5 procent van de beroepsbevolking). Dat zijn de laatste gegevens die het Centraal Planbureau vandaag heeft vrijgegeven. CPB-directeur Coen Teulings vindt deze recessie veel ernstiger dan de vijf voorgaande recessies die Nederland heeft gekend.
Dat was ramp nummer 1.
En ramp nummer 2?
Dat is de handelwijze van veel (ook de Nederlandse) overheden die denken dat de economie moet worden ‘gered’ door allerlei maatregelen.
Op de site van Elsevier komt een van de Elsevierbabes, Miss Moneypenny, vandaag uitleggen waarom dit een slechte, nee bijzonder kwalijke zaak is. De overheid moet helemaal niets willen redden. Zieke bedrijven dienen gewoon vanzelf kapot te gaan, dat ruimt alleen maar op, en ook mensen die onder de gevolgen van de crisis lijden, hoeven geen extra steun te krijgen naast de overvloed aan maatregelen die het Nederlandse arbeidsbestel al kent.
Het is een kraakhelder en bijna diepzinnig betoog waarop u nimmer een Haagse beleidsmaker zult betrappen.

 

Bron(nen):   Elsevier