Zaai geen onnodige paniek over het milieu

"De stroom griezelverhalen over de opwarming van de aarde die de media ons voorschotelen, boezemt ons onnodig angst in. Erger nog, hij jaagt onze kinderen de schrik op het lijf," schrijft de Deense hoogleraar Bjørn Lomborg vandaag in het NRC.  Twee weken geleden berichtten we hier al over dit interessante stuk van een gezaghebbende auteur, dat, in een uitgebreidere versie al in Esquire stond. Nu ingekort en vertaald in het NRC.
"Al Gore heeft veel indruk gemaakt met een stijging van de zeespiegel van zes meter, die bijna heel Florida, New York, Nederland, Bangladesh en Shanghai onder water zou zetten, ook al houden de Verenigde Naties het erop dat de zeespiegelstijging twintig keer zo klein zal zijn, en niets van dat alles zal aanrichten.

Op deze overdrijvingen geattendeerd, zeggen sommigen van ons dat er een goed doel mee gediend wordt en dat het zeker geen kwaad kan als wij daardoor nog meer ons best gaan doen om de klimaatverandering aan te pakken. Toen George W. Bush de terreurdreiging van het Irak van Saddam Hussein overdreef, werd een vergelijkbare redenering gevolgd.

Maar deze redenering raakt kant noch wal. Zulke overdrijvingen zijn heel schadelijk. Als wij ons buitenproportioneel zorgen maken over de opwarming van de aarde, brengt dat met zich mee dat wij ons minder zorgen maken op andere terreinen, waar wij veel resultaat zouden kunnen behalen. Wij concentreren ons bijvoorbeeld op het effect van de opwarming van de aarde op malaria – wat inhoudt dat er over honderd jaar iets meer mensen gevaar zullen lopen – in plaats van ons te wijden aan preventie en behandeling van het half miljard mensen dat op dit moment aan de ziekte lijdt, wat veel goedkoper en buitengewoon veel effectiever zou zijn dan vermindering van de CO2-uitstoot.

Bovendien ondermijnt overdrijving de bereidheid van het publiek om iets aan de opwarming van de aarde te doen. Men denkt immers, als de planeet toch niet te redden is, waarom zouden we ons dan druk maken? 54 procent van de Amerikaanse kiezers – een record – is er thans van overtuigd dat de nieuwsmedia de opwarming van de aarde ernstiger voorstellen dan ze feitelijk is. Een meerderheid is er thans – ten onrechte – van overtuigd dat de opwarming van de aarde niet eens door de mens wordt veroorzaakt. In het Verenigd Koninkrijk meent 40 procent dat de opwarming van de aarde wordt overdreven, en betwijfelt 60 procent dat zij het werk is van de mens.

Maar de grootste schade die overdrijving naar mijn mening aanricht is de onnodige paniek die zij veroorzaakt."

Bron(nen):   NRC  Welingelichtekringen