Frankrijk komt bij zinnen

Vorge week werd bekend dat de Franse economie een relatief goed kwartaal achter de rug had: de economie was 0,3 procent gegroeid, een hele prestatie in deze tijden. En zelf een beetje opzienbarend, omdat de gehele euro-zone het moest doen met een krimp van 0,1 procent.
Wat was het commentaar op deze gebeurtenis van Christine Lagarde, de Franse minister van Financiën en Economie?
"Hoogst verrassend."
The Wall Street Journal vindt dit een bemoedigende gebeurtenis: de economie fleurt  op en een politicus staat niet onmiddellijk klaar om dit succes te claimen. En te zeggen: dat is dankzij mijn geweldige maatregelen.
Hier blijkt nog eens uit, aldus de WSJ, hoe intelligent die mevrouw Lagarde wel niet is. Want economische groei is het gevolg van wel 1 miljoen beslissingen van miljoenen burgers inzake bestedingen, inzake spaargedrag en allerlei andere keuzes. Economische groei is heel iets anders dan een plant die je dagelijks water geeft en die vervolgens groter wordt.
De krant herinnert er nog even fijntjes aan dat Frankrijk veel minder geld in zogenaamde stimuleringspakketten stak dan de VS. En dat dit Amerika's minister Tim Geithner niet goed beviel.
Zou het kunnen dat de miljarden overheidssteun die in de economie zijn verdwenen de laatste maanden misschien toch geen garantie zijn voor herstel?

Bron(nen):   The Wall Street Journal