Kanttekeningen bij Kennedy

De laatste dagen is de dinsdag overleden Ted Kennedy met lof overladen. President Obama noemde hem ‘the greatest US Senator of our time’ en spreekt morgen op zijn begrafenis. Maar in de Verenigde Staten is niet iedereen extreem lovend over de erfenis van de Democraat. In een hoofdredactioneel commentaar plaatst het conservatieve opinieblad National Review wat kanttekeningen bij de man Ted Kennedy onder het kopje ‘Kennedy, zonder sentimenten’.
National Review begint het commentaar met de opmerking dat Ted Kennedy gedurende zijn hele leven telkens een tweede kans kreeg en dat hij vooral overeind bleef dankzij ‘gentlemen agreements’. Op de universiteit, na zijn auto-ongeluk waarbij een jonge vrouw om het leven kwam of na zijn mislukte poging om presidentskandidaat te worden, nooit werd een schandaal of mislukking hem fataal.
Hoewel National Review Kennedy prijst voor zijn inzet voor burgerrechten, stellen de commentatoren dat hij politiek vooral veel verkeerd heeft gedaan. Zijn inzet voor het vredesproces in Noord-Ierland had minder resultaat dan nu wordt voorgewend, hij politiseerde de federale rechtbanken, droeg bij aan de Amerikaanse nederlaag in Vietnam en zijn ideeën over immigratie, belastingen en sociale zekerheid waren contraproductief, zijn de harde conclusie van National Review.
En de commentatoren gaan nog even door. Kennedy bureaucratiseerde de gezondsheidzorg onnodig en liet toen het hem uitkwam zijn ‘pro-life’-standpunt achter zich. National Review concludeert dat Kennedy een man was met veel charisma en dat had hij nodig ook. Hij probeerde als geen ander om het beste eruit te halen, maar het kwam er niet van door zijn persoonlijke en ideologische tekortkomingen.
Al het bovenstaande komt natuurlijk van conservatieve Republikeinen die niks van de liberale Democraat Kennedy moesten hebben. Maar een tegengeluid is in deze dagen vol Kennedy-verering alleraardigst.

Bron(nen):   National Review