Nederland door Amerikaanse ogen

Opinie
door Admin
zaterdag, 05 september 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
New York viert volgende week 400 jaar vriendschap tussen Nederland en de Verenigde Staten, en NRC Handelblad vraagt zich daarom af wat de gemiddelde Amerikaan van ons land weet. Dat is verdomde weinig en ook om die reden zet onze kroonprins dezer dagen voet aan Amerikaanse wal om hier - uiteraard samen met zijn echtgenote - het een en ander aan te veranderen. Tot die tijd is Andre Rieu de grote Nederlande ster in de VS. Rieu is zoveel op de Amerikaanse tv geweest, dat Amerikanen inmiddels uren achtereen naar het Limburgse Vrijthof hebben kunnen kijken.
Kaas en klompen zijn tot de dag van vandaag hardnekkige beelden, maar in de grote steden aan oost- en westkust met zijn vele intellectuelen en homo's is Nederland nog altijd het land van vrijheid en creativitet. Het helpt daarbij een handje dat Russel Shorto directeur is van het Amsterdamse John Adams Institute en regelmatig inThe New York Times over dit mooie land kan schrijven.
Wel kwam er een lelijke kras op dit plaatje van tolerantie toen in 2006 Ayaan Hirsi Ali ons land ontvluchtte en voor haar leven moest vrezen. Gelukkig voor de Nederlandse imagobouwers is AHA inmiddels ondergedompeld in de anonimiteit, dus dat scheelt een stuk. Politiek gezien is Nederland van steeds minder belang, want we gaan ons terugtrekken uit Afganistan en willen niet eens een stel gevangenen uit Guantanamo Bay opnemen. Concusie: ook al hebben we aan aanzien ingeboet, Nederland blijft in de ogen van Amerikanen toch een raar en verdorven landje en, zo zegt oud-minister Ben Bot,  "het liefs zouden ze een paar mormonen op ons afsturen om alles recht te breien."
Bron: NRC Handelsblad
Bron(nen): NRC Handelsblad