Elektrische auto lost niets op

Hoezo zou de elektrische auto alle milieuproblemen oplossen? Dat doet die helemaal niet, zo betoogt Karel van Broekhoven in een overtuigend stuk op de opiniepagina van de Volkskrant.
Een eenvoudige redenering laat al zien dat elektrisch rijden niet minder energie kost. Van de energie komt uiteindelijk slechts 35 procent in de wielen terecht. De rest gaat verloren door het transport naar het stopcontact, het opslaan, enzovoorts. Een dieselmotor kan een rendement halen van veertig procent.
Meestal wordt dan nog vergeten dat een elektrische auto in de winter niet met restwarmte kan worden verwarmd. Bij een elektrische auto moet die warmte uit de accu komen en dat kost 10 procent extra energie. Wat in geen enkel rapport wordt meegerekend, is dat de elektrische auto minstens 200 kilo aan accu’s moet meeslepen en dat kost extra energie.
"Waarom wordt er dan toch zo’n poeha over elektrisch rijden gemaakt? Het antwoord is verbluffend simpel en beschamend. Er is behoefte aan goed nieuws over de auto," schrijft Van Broekhoven tot slot. De auteur is voormalig wethouder van verkeer in Haarlem voor GroenLinks.

Bron(nen):   de Volkskrant