Wat staat Duitsland te wachten?

Op z'n minst hebben de Duitse verkiezingen een lelijke term nieuw leven ingeblazen: Schwarz-Gelb. Zo heet de christen-liberale coalitie en dat ge-Schwarz-Gelb gaan we de komende tijd helaas nog vaak horen.
Het weekblad Die Zeit waagt zich aan een eerste kenschets: Nog maar een half jaar geleden was er sprake van 'der Renaissance des Staates,' toen de overheid met vele miljarden kwam aansnellen om de banken te redden. En nu meldt de nieuwe regering dat ze dadelijk 24 miljard minder belasting wil ophalen om zo de (vooral rijkere) burger te ontzien. Maar hoe moet de staatshuishouding dat gefinancierd worden?
Die Zeit heeft bange voorgevoelens en spreekt al van een 'Mager-Staat' - een overheid die weinig kan doen voor de mensen - iets waar Duitsers niet echt dol op zijn.
Interessant om even te kijken wat The Wall Street Journal van de nieuwe regering vindt. De rechts-liberale krant is in het geheel niet onder de indruk van de nieuwe regering.
Langere tijd al hamerde de WSJ op de behouden werkwijze van Angela Merkel: langzaanaan, dan breekt het lijntje niet. En wat is het geval nu ze eindelijk is verlost van het linkse blok aan haar been? Ze blijft maar in het centrum bivakkeren, aldus de New Yorkse krant.
Veel te weinig wordt de volksgezondheid gereorganiseerd (lees: geliberaliseerd), de belastingtarieven blijven te hoog, het kado van minder belastingen à raison van 24 miljard is te weinig en de overheid snijdt niet genoeg in haar eigen (hoge) uitgaven.
Wat Die Zeit ziet als een behoorlijke omwenteling, is voor The Wall Street Journal bijna een lachtertje. Conclusie: iedere krant zingt, zoals hij gebekt is.

Bron(nen):   Die Zeit  The Wall Street Journal