Het groene evangelie en zijn apostelen

De gevoligen in ‘het groene evangelie’ – dat wil zeggen: de planeet gaat ten onder tenzij wij onze levensstijl drastisch veranderen – beleven dezer dagen hun finest hour. In de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen worden de lezers van de kranten op het ene doemverhaal na het andere getracteerd.
"Ik zou mij gehoorzaam bekeren," schrijft Elma Drayer in Trouw, als de wetenschappers unaniem waren. Maar dat zijn ze niet. En gek genoeg kom je de dissidenten – de klimaatsceptici – in de media nauwelijks tegen. De chef wetenschap van de Volkskrant heeft de ongelovigen zelfs geheel uit zijn krant verbannen. Dat het klimaat verandert door ’s mensenhand is een feit, geen mening.
Maar ook haar eigen krant doet volop mee, zo signaleert Drayer. De krant van afgelopen dinsdag stond vol berichten die rechtstreeks afkomstig waren uit de koker van groene lobbyclubjes
Toppunt was wel een interview met Klaas van Egmond, voormalig directeur van het Milieu- en Natuurplanbureau, die zich ook al in bijbelse termen uitliet: de hele karavaan moet volgens hem de andere kant op. Wat het interview niet vermeldde was dat Van Egmond ervan overtuigd is dat graancirkels onmogelijk allemaal door mensen kunnen zijn gemaakt.
In het interview beklaagde de wetenschapper zich over een teveel aan rationalisme. Dat is niet zo’n sterk argument. En het zal de klimaatsceptici niet overtuigen van hun ongelijk, terecht natuurlijk.

Bron(nen):   Trouw