Kent u uw 2e scholing?

David Brooks, een fijnzinnige columnist van The New York Times, heeft het vandaag over ‘The Other Education’ – en dat leidt tot een fascinerend betoog. 
Net als u, zo begint Brooks, ging ik naar de lagere school, de middelbare school, doorliep allerlei klassen, kreeg allerlei cijfers, ging daarna studeren en voltooide zo mijn scholing. 
Maar intussen gebeurde ook iets heel anders: Brooks luisterde op een avond, op 2 februari 1975, naar een lokaal radiostation in Philadelphia en hoorde een concert van Bruce Springsteen en de E Street Band. En toen begon wat hij noemt my second education
Doorgaans wordt er veel belang gehecht aan de officiele scholing met diploma’s en dergelijke, terwijl die zeg maar emotionele scholing zich in een sluimergebied afspeelt. Maar die 2e scholing is voor ons geluk en voor de kwaliteit van ons leven veel belangrijker, zo betoogt Brooks. 
Hij ontdekte Springsteen en door de jaren heen zou ieder nieuw album van de zanger hem verder op weg helpen in zijn emotionele ontwikkeling. 
Het is voor Brooks de wereld die Springsteen in zijn songs beschrijft en ook de persoon zelf natuurlijk, en samen hebben die elementen hem iets gegeven waardoor hij het leven beter begreep en de wereld om hem heen tastbaar werd. 
Het stuk raad ik u graag aan en na lezing komt natuurlijk de hamvaag: wie of wat heeft mijn leven op een onuitwisbare manier ten goede beinvloed? 
Als u wilt, kunt u het hieronder vertellen.

Bron(nen):   The New York Times